5 Motive pentru care nu ai niciodată timp pentru odihnă

Simți și tu de multe ori că parcă oricât ai încerca, nu reușești să te împarți între toate lucrurile care depind de tine și ajungi mereu să renunți la timpul tău de odihnă?

Chiar dacă încă reușești să te descurci cu toate task-urile, întâlnirile și urgențele care apar și te-ai obișnuit să renunți la somn sau la relaxare, în timp, acest lucru va ajunge să îți afecteze nu doar productivitatea și afacerea, ci și sănătatea. 

Iar când asta se întâmplă, vei da tot ce ai muncit o viață ca să ți-o recuperezi. 

Atunci când neglijezi lucrurile importante care țin de tine și viața ta personală în favoarea business-ului, vei pierde mult mai mult decât poți câștiga pe plan profesional. Îți vei uita pasiunile, vei pierde oameni dragi, vei deveni un om pe care nu îl mai recunoști, vei pierde timp cu copiii tăi pe care nu îi vei putea vedea crescând și multe altele. Cu siguranță le știi și tu. 

Nu este niciodată prea devreme să începi să faci ceva în legătură cu asta, dar mai întâi, trebuie să afli care sunt motivele din spate și cum poți să rupi acest cerc vicios. 

1) Ți-e greu să spui “NU”

Atunci când ești implicat în proiecte, business-uri și colaborări, toată lumea trage de tine în toate părțile. O cafea cu un partener, o urgență la firmă, o discuție cu un furnizor, angajații îți cer sfaturi, logistica nu se rezolvă singură, sediul firmei trebuie modernizat, planurile de creștere trebuie puse pe picioare, facturi, telefoane, mailuri, o întreagă nebunie. 

Iar la final de zi, târziu în noapte când deja ai luat din orele de somn, cazi epuizat. Iar dacă stai să analizezi, de multe ori ajungi la concluzia că unele lucruri nu țineau de tine, nu era treaba ta să le rezolvi și mai ales, NU au adus niciun plus afacerii. Doar ți-au ieșit în cale și nu ai putut să spui “NU!”.

Inabilitatea de a spune NU se extinde mult mai mult și își are sursa mult mai adânc decât îți poți imagina. Faci favoruri prietenilor, rezolvi problemele angajaților, clienților, partenerilor și nu îți mai rămâne timp pentru familie. Ajungi prizonierul scopurilor altora și nu scopul tău rămâne pe dinafară. 

Acest lucru își are rădăcina adânc în experiențele precedente când poate părinții sau cei din jur te-au făcut să simți că ceea ce îți dorești tu nu este important sau când nu ți-au validat emoțiile ca și copil, iar acum propriile nevoi nu sunt o prioritate în fața nevoilor celor din jur.

Soluția: Ordine în corp și ordine în suflet. Ordine în corp: creează-ți o rutină de dimineață, trezește-te mai devreme, fă exerciții, un duș rece și ia-ți timp pentru a medita. Ordine în suflet: fă pace cu părinții, cu partenerii precedenți (pe plan personal și profesional) și cu prietenii și scapă de încărcătura emoțională care îți îngreunează creșterea. 

2) Nu simți încă efectele pe termen lung ale lipsei de odihnă

Dar atunci când vei simți aceste efecte, cel mai probabil va fi prea târziu și vei fi nevoit să repari, pentru că nu ai știut să ai grijă de starea ta de bine atunci când doar trebuia să o conservi. 

Ai nevoie de odihnă ca să ai energie pentru ziua care îți stă în față, iar un somn bun, îți întărește sistemul imunitar. În schimb dacă neglijezi timpul tău de odihnă, vei fi mai puțin productiv, va scădea eficiența ta, îți va fi mai greu să te concentrezi și crește riscul de boli precum cele de inimă, presiune ridicată în sânge sau diabet. 

Învățând să spui NU, sper să înveți să te adaugi și pe tine pe lista de priorități. Dar asta nu este suficient. Tu ești corpul, mintea și sufletul. Dar omul obosit sau încărcat emoțional intră într-o stare de prezervare și autoapărare, care respinge tot ce e nou în jurul lui și devine închis, chiar închis în suferința emoțională sau fizică. 

Soluția: Sănătatea pe primul loc. Atunci când te simți în putere treci peste lipsa de somn, peste stres și peste oboseală mai ușor, dar este necesar să pui sănătatea ta pe primul loc și să ai grijă de corpul și mintea ta pentru a fi mereu cea mai bună versiune a ta, chiar și peste 20 de ani. 

3) Nu știi cum să te odihnești eficient

Poate îți sună ciudat, dar există soluții ca să eficientizezi modul în care te odihnești. De cele mai multe ori noi suntem propriul dușman al odihnei pentru că obiceiurile pe care ni le-am format ne împiedică să ne relaxăm sau să adormim. 

Lumina puternică, dispozitivele, activitățile pe care le avem înainte de odihnă și lucrurile care ne preocupă alungă somnul și chiar dacă te pui în pat să dormi, mintea ta e la fel de activă ca și în timpul zilei, deoarece nu i-ai acordat timp să se relaxeze înainte de culcare. 

Când ai căutat ultima oară să descoperi noi moduri de odihnă? 

Soluția: Schimbarea obiceiurilor nesănătoase. Evitarea activităților solicitante înainte de somn, timp de relaxare o oră înainte de culcare, exerciții, renunțarea la dispozitive și încetinirea ritmului zilnic, pentru a te bucura de odihnă. 

Fiecare dintre noi suntem organisme care cresc și evoluează, precum o floare, dar fiecare avem un ritm de creștere diferit și avem nevoie de îngrijire specifică. Acordă atenție nevoilor tale, observă efectele obiceiurilor pe care ți le-ai dezvoltat și vei vedea singur unde e nevoie să schimbi ceva, pentru că nu îți face bine.

4) Nu lucrezi eficient, iar asta îți consumă timpul

Fiecare zi din viața de antreprenor vine cu provocările ei și avem o mulțime de lucruri de rezolvat. În zilele bune ajungem acasă epuizați fizic și agitați pe interior, iar în cele rele nici nu mai ajungem acasă pentru că ne prinde noaptea la birou, lucrând. 

Prinși în agitația zilnică, rezolvăm task-uri și probleme la foc automat și ne gândim de prea puține ori la eficiența cu care le rezolvăm. Cine are timp să se mai gândească și cât de eficient am rezolvat o problemă când altele ard și au nevoie de tine?

Dar vreau să îți spun că într-un singur an, am reușit să fac mai mult decât mi-am imaginat vreodată posibil: am pus capăt vieții mele precedente. Am pus capăt relației în care nu mai eram împlinit, am renunțat la poziția de director executiv și partener din afacerea de imobiliare din centrul Londrei pe care o gestionam și am început proiectul vieții mele: UncageX și am publicat și două cărți. 

Majoritatea antreprenorilor fac mai puțin de 10% dintre lucrurile pe care ar putea să le facă din simplul motiv că nu își organizează bine lucrurile. 

Soluția: Eficientizează procesele cotidiene. Învață să analizezi și să lucrezi cu tine pentru a dezvolta abilitățile de care ai nevoie ca să rezolvi fiecare lucru care apare în calea ta în cel mai scurt timp și în cel mai eficient mod.

În UncageX, folosim un concept numit Ajutorul Ambientului, și îți recomand să îl încerci și tu. Acesta presupune să îți organizezi mediul înconjurător ca să îți servească mai bine nevoile. Poți să începi de la lucrurile simple, cotidiene. Pune la îndemână lucrurile de care ai nevoie ca să faci ce ți-ai propus ziua următoare (o gustare sănătoasă, un fruct, un pahar cu apă cu lămâie ca să îl bei dimineața, hainele de sport ca să ieși să alergi etc.), iar cele care îți dăunează pune-le într-un loc mai puțin accesibil (pune dulciurile pe raftul de sus, telefonul în altă cameră etc.). Vei vedea că această metodă simplă va aduce schimbări mari în obiceiurile tale zilnice și implicit în viața ta. 

5) Nu știi cum să îți organizezi programul zilnic

Pentru un antreprenor, fiecare minut contează, pentru că ești mereu în competiție cu piața, cu concurența și cu tine însuți, ca să ai rezultate tot mai bune, să fii un antreprenor mai bun. 

Dar atunci când provocările vin din toate direcțiile, e cel mai greu să ai un program pe care să îl respecți și care să te ajute să faci lucrurile în cel mai rapid și eficient mod. 

Mulți antreprenori operează reactiv atât la nivel personal cât și la nivel profesional, iar asta creează multă anxietate și lipsă de productivitate. Iar acest aspect ne scoate în cale doar surprize neplăcute și situații neașteptate. Dar dacă înveți să te ocupi de lucrurile care sunt în controlul tău din timp – adică să te gândești de cu seară la ziua de mâine, de săptămâna asta la săptămâna viitoare și de luna asta la luna viitoare, poți evita într-un mod natural jumătate dintre surprizele neplăcute care nu doar îți aduc și mai multe probleme ci te afectează la un nivel mai profund. 

Soluția: Constanță. Dacă facem mereu planuri și ne organizăm dar nu ținem niciodată cont de ceea ce ne-am propus, va fi greu să ajungem la echilibrul dorit. Trebuie să îți stabilești prioritățile clar și să nu te abați de la ceea ce știi că este cu adevărat important. 

Asta înseamnă să trăiești conștient și să îți faci fiecare încercare mai ușoară, pentru că ești prezent acolo trup și suflet. 

Ceea ce îți recomand este să îți un obicei din a nota câteva lucruri la final de zi. 1 – Lucruri (oricât de mici) pentru de care ești mulțumit, 2- Cu ce ai ieșit câștigat astăzi, 3 – Ce calități pozitive ale tale ai observat azi. 

Chiar dacă uiți în anumite zile, este important să continui, pentru că atunci când te vei întoarce la ele, vei putea să vezi cum ai crescut de la o zi la alta. 

Poate ești deja conștient de cât de mult îți poate afecta lipsa de odihnă performanțele și te gândești de mult să faci ceva în legătură cu asta, dar încă nu ai găsit soluția potrivită. Poate soluțiile pe care le-ai încercat nu au funcționat pentru tine. 

Indiferent care sunt circumstanțele, dacă și tu simți că nu reușești să te odihnești suficient și începi să resimți efectele în business dar și în viața ta personală, e momentul să faci ceva în legătură cu asta. 

Pe lângă recomandările de mai sus, ți-am pregătit un Challenge de doar 3 zile în care vom aborda acest subiect și în care vom descoperi moduri cu adevărat eficiente de a-ți odihni mintea, corpul și viața. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ro_RORomanian