UncageX Blog

Ce Este Egoismul Sănătos și cel Nesănătos

Egoismul Sănătos  Nesănătos Uncagex

Cred că știi despre egoismul sănătos deja. Ceea ce deseori auzi în instrucțiunile de siguranță de fiece dată când zbori cu avionul “pune masca de oxigen în primul rând pentru sine.” Că trebuie să te înveți să înoți înainte de a scăpa pe cineva de la înec. Că trebuie să fii fericit înainte de a căuta despre fericirea altcuiva.

Egoismul sănătos este acel scop spre o sănătate și fericire proprie care efectiv ajută la sănătatea și fericirea colectivă precum stabilitatea fiecărei vergi determină stabilitatea întregului lanț. Acel scop care deseori se percepe greșit și se încurcă cu egoismul nesănătos. 

Definițiile egoismului sănătos și egoismului nesănătos ar arăta cam așa:

Egoismul sănătos este când o persoană își dorește să trăiască, să acționeze pentru fericirea și bunăstarea sa. Ea știe că dacă fiecare o să caute de fericirea sa căci aceasta contribuie la bunăstarea tuturor.  

Egoismul nesănătos este când o persoană își dorește ca alții să trăiască și să acționeze spre fericirea și bunăstarea sa. Ea crede că ceilalți sunt datori să o facă căci a meritat pentru că a făcut ceva pentru alții. 

Egoiștii nesănătoși ajută pe alții doar atunci când o pot face dar așteaptă ca alții să o facă indiferent dacă pot sau nu.

Ei ajută doar pe cei care au potențialul să-i ajute pe ei. 

Ei cred că alții îi sunt îndatorați.

Ei duc contul de toate ajutoarele pe care le-au făcut căci pentru ei un ajutor cuiva este o investiție care trebuie să reîntoarcă. 

Ei sunt cei care amintesc despre ajutoarele făcute căci își socot investițiile ca fermierul găinile.

Egoiștii nesănătoși nu-și prioritizează necesitățile și limitele proprii - ei sunt gata să se depună în cerințele altora pot ei sau nu pot….cu speranța că ceilalți vor face la fel când ei vor avea nevoie. Eventual, întâlnindu-se cu dezamăgirea, pentru că toți ceilalți ajută când pot și cum pot din resursele avute…fie că sunt egoiști sănătoși sau nesănătoși. 

Dacă te simți un egoist nesănătos, nu te grăbi să te judeci - nu este vina ta. 

Marea parte din noi am fost influențați de educația industrială. Nu am fost educați despre compasiune, dragoste, prietenie, investiții, grijă calitativă față de sine sau de ceilalți - am fost educați ca mașini de producție, să facem mai mult și mai rapid pentru cineva…. și iată acum învățăm singuri, din propriile greșeli (sper că o facem). 

Pentru a te schimba spre un egoism sănătos este important să înțelegi că: 

  1. Bunăstarea ta importă mai mult decât este posibil de înțeles sau explicat. 
  2. Bunăstarea ta contribuie la bunăstarea celorlalți. 
  3. Atunci când ceri ajutor nu ești o victimă care dă mâna celui de sus ca să fie salvat din prăpastie, dar cererea ta este o oportunitate - pentru a crea o colaborare, o oportunitate, o prietenie, un rezultat.
  4. Atunci când spui NU cuiva, nu înseamnă că-i respingi, ci le dai o posibilitate acelei persoane să descopere pe sine sau pe alții. 
  5. Atunci când spui NU îți dai o oportunitate să-ți utilizezi timpul de 2x ori mai efectiv și să contribui de 2 ori mai mult către bunăstarea tuturor.
  6. Fiind fericit și sănătos poți să faci lucruri mai frumoase, mai bune și mai mari decât când ești epuizat și supărat. De aceea sănătatea și fericirea ta servește pe toți. Aceeași se referă și la bunăstarea altora.
  7. Provocările în viața omului sunt unicele oportunități pentru acela să a facă o schimbare, pentru a învăța ceva nou, pentru a descoperi ceva nou sau pentru a se descoperi pe sine - abilitățile și cunoștințele care altfel nu pot fi văzute.

Așa că nu te grăbi să tinzi să salvezi pe alții, mai ales dacă nu-ți sunt în drum sau dacă nu te întreabă.  Și daca ți se cere ajutorul pe care nu-l poți da calitativ - spunând nu vei servi creșterii acelei persoane. Este ca sportul și mâncarea sănătoasă, ele aduc plăcerea și satisfacția cu timpul. Ei îți vor fi recunoscători cu timpul. Altfel le furi din experiența lor servindu-te doar pe sine, acumulând puncte.

Începe să prioretizez bunăstarea ta - pune accentul la îmbunătățirea: 

  • Sănătății tale
  • Relațiilor tale
  • Aspectului financiar 
  • Stării tale mentale și emoționale 
  • Abilității de a servi mai calitativ
  • Abilității de a iubi 
  • Abilității de comunicare 

Primește cu mulțumire tot ce-ți oferă viața prin oameni, experiențe și oportunități. Nu te judeca, zicând “Nu merit eu aceasta/atât!”, “Oare ce se va cere de la mine în schimb?”, “Cred că este ceva aici căci nu am făcut nimic ca să primesc ceva atât de valoros.” Faptul că exiști este de ajuns să primești tot ceea ce este pentru tine - este de ajuns să fii om. 

Deschide inima pentru sine. Nu te judeca prea mult pentru greșelile din trecut - greșelile sunt parte inevitabilă din ființa umană și unica modalitate de a crește. 

Când dai, dă cu inimă și de cea mai înaltă calitate pe care o poți la moment. 

Egoismul sănătos este cea mai eficientă cale pentru fi fericit și a face lumea mai bună. 

Deschide inima pentru sine căci:

  • Poate să dea doar acela care simte că are.
  • Poate iubi doar acela care simte dragoste.  
  • Poate ajuta doar acela care se simte capabil. 

Focusează-te spre sine și fii mulțumit că ai această posibilitate de a fi om! 

Egoismul sănătos este bazat pe dragoste, aceptare, încredere în sine și în alții. Egoismul nesănătos este bazat pe frică, rezistență, lipsă încredere în sine și în alții.

Care ar fi trei schimbări care ai putea face astăzi spre un egoism sănătos?

 

ALTE ARTICOLE RELEVANTE

TE SIMȚI TENSIONAT ÎN FAMILIE, DE SĂRBĂTORI? Ține minte următoarele

CE ESTE FAMILIA. O SITUAȚIE DE VIAȚĂ CARE EXPLICă TOTUL 

PATRU MOTIVE PENTRU CARE NU AI FOST IERTAT și CUM SĂ REPARI RELAȚIILE RĂNITE

De ce trebuie să te oprești să ajuți neîntrebat acum!  și cum sa faci altfel

Cearta și Discuțiile Argumentative în Relație 

De ce te reîntorci la vechi după ce am făcut o schimbare importantă?

Egoul și Adevăratul Sine - Ghidul complet pentru descoperire

Ce Trebuie Să Știi Despre Doliu

Sexul și Relațiile de Scurtă Durată

Pentru ce Bărbatului Femeie? 

Poemul Feminității

Poemul Masculinității

Cum să nu fii respins când ofer ajutor în relația personală?

10 supărări care ne spun că încă suntem copii în interior

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

Cum să oprești drama interioară

Trei etape ale relației în care divorțul este o greșeală

Descoperă viața dincolo de frici și dezamăgire:

Schimbarea mult așteptată pe care o așteptai poate începe acum - ia o consultație gratuită să vezi dacă te putem ajuta!

👉Grupul de Facebook UncageX👈

Rezervează Consultația Gratuită