Cum să image

Cum să știi dacă ai devenit emoțional matur

December 18, 20236 min read

Cred că nimeni dintre noi nu ajunge la o maturitate supremă și mereu suntem manipulați de gândurile și dramele interioare - dar o listă care descrie în ce constă maturitatea poate fi o modalitate de a păstra scorul și de a ne mișca în direcția corectă. Iată o listă cuprinzătoare a ceea ce poate cuprinde maturitatea.

Semne că ești emoțional matur

1. Realizezi în mare parte cz anumite comportamente rele al celorlalți vin mai degrabă din frică și anxietate decât, ce se presupune mai des, din obrăznicie sau idioție. Încetezi să tinzi să fii drept cu orice preț și încetezi să vezi lumea plina de monștri, sau de nebuni. Ceea ce la început face lucrurile mai puțin alb-negru, dar în timp, mult mai interesante.

2. Realizez că ceea ce este în capul tău nu poate fi înțeles in mod automat de către alți oameni. Îți dai seama că, din păcate, va trebui să-ți articulezi intențiile și sentimentele cu ajutorul cuvintelor - și nu poți învinovăți pe alții că nu îți fac pe plac ci încerci sa vorbești calm și clar.

3. Înțelegi că, cât de mult nu te-ai stărui, uneori faci greșeli. Cu mult curaj, i-ai decizia să faci un pas (din când in când) spre a cere iertare.

4. Înveți să ai siguranța în sine, nu de aceea că ești super tare, ci învățând că toți ceilalți sunt la fel de proști, speriați și pierduți ca tine. Toți avem de învățat ceva nou zi de zi și asta este fain.

5. Îți ierti părinții pentru că îți dai seama că nu te-au adus pe acest pământ pentru a te insulta. Acționau si ei din adâncimea durerii lor și s-au luptat cu demonii lor cum au putut. Furia se transformă, în anumite situații, în milă și compasiune.

6. Întelegi influența enormă a așa-numitelor „maruntisuri” asupra stării tale de spirit: ora de culcare, nivelul de zahăr din sânge și a alcoolului gradele de stres etc. Și, ca urmare, nu încerci să abordezi o problemă importantă și controversată. cu o persoană iubită până când toată lumea nu este odihnită bine, nimeni nu e beat, ai reusit să mâninci, nimic nu te alarmează și nu ai grabă de a reuși la tren.

7. Renunți la bosumflare. Dacă te-a rănit cineva, nu păstrezi ura și răul dealungul unor zile întregi. Îți amintești că toți vom muri în curând. Nu aștepți ca alții să știe ce ți s-a întâmplat sau ce te-a rănit. Le spui direct și dacă reușesc să te înțeleagă, îi ierți. Și dacă nu, într-un mod diferit, dar tot îi ierți.

8. Încetezi să crezi în perfecțiune în aproape toate domeniile. Nu există persoane perfecte, locuri de muncă perfecte sau vieți perfecte. În schimb, tinzi spre o apreciere a ceea ce este (pentru a folosi expresia exemplară a psihanalistului Donald Winnicott) „suficient de bun”. Îți dai seama că multe lucruri din viața ta sunt simultan destul de frustrante - și totuși, în multe privințe, suficient de bune.

9. Înțelegi virtutea de a fi un pic mai pesimist în ceea ce privește modul în care se vor desfășura lucrurile - și, ca urmare, devii un suflet mai calm, mai răbdător și mai iertător. Îți pierzi o parte din idealismul tău și devii o persoană mult mai puțin înnebunitoare (mai puțin nerăbdătoare, mai puțin rigidă, mai puțin supărată).

10. Realizezi că punctele slabe ale fiecăruia sunt legate de punctele forte într-un echilibru. În loc să-i izolezi slăbiciunile, te uiți la întreaga imagine: da, cineva este destul de pedant, dar de asemenea au o precizie extraordinară și in timp de furtuna vor fi ca un munte. Da, cineva este un pic dezordonat, dar în același timp genial de creativ și foarte vizionar. Îți dai seama (cu adevărat îți dai seama) că oamenii perfecți nu există - și că fiecare putere va fi etichetată cu o slăbiciune.

11. Te îndrăgostești puțin mai greu. Într-un fel, este dificil. Când erai mai puțin matur, puteai să te îndrăgostești într-o clipă. Acum, ești destul de conștient că orice persoană, oricât de fermecătoare sau realizată din punct de vedere extern nu ar fi , când o vei cunoaște de mai aproape te vei confrunta cu un anumit tip de durere. Dezvolți loialitatea față de ceea ce ai deja.

12. Cât nu ar fi de straniu -realizezi că ești o persoană cu care este dificil să trăiesti. Ai aruncat o parte din sentimentalitatea ta anterioară către tine însuți acceptand unele din calitatile tale mai putin placute. Intri în relații de prietenie și relații sentimentale oferind altora avertizări amabile despre cum și când ai putea fi puțin dificil.

13. Înveți să te ierți pentru greșelile și prostiile tale. Îți dai seama de dauna sufletească pe care ți-o creezi cînd te mistui pentru greselile din trecut. Devii un prieten mai bun cu tine însuți. Bineînțeles că ești un idiot, dar ești totuși unul drag, așa cum suntem toți.

14. Întelegi că o parte din ceea ce implică maturitatea este să faci pace cu bucățile încăpățânate ale copilului tău interior care vor rămâne mereu cu tine. Încetezi să tinzi să pari matur cu fiecare ocazie. Accepti că toți avem momentele noastre regresive - iar atunci când acel copil interior iese la iveală, îl saluți generos și îi acorzi atenția de care are nevoie.

15. Încetezi să mai pui prea multă speranță în planurile mărețe deorece felul de fericire pe care îl aștepți poate dură - să apară în ani de zile. Celebrezi micile lucruri care merg bine. Îți dai seama că satisfacția vine din pași mai mici. Ești încântat dacă trece o zi fără să te iriți prea mult.

Te interesează mai mult florile și cerul de seară. Dezvolți un gust pentru plăceri mici.

16. Nu te mai îngrijorează ceea ce cred in general oamenii despre tine. Îți dai seama că mințile altora sunt locuri pline de noroi și nu mai încerci atât de mult să faci ordine in imaginea pe care și-o fac alții despre tine. Ceea ce contează este că tu și unul sau doi oameni dragi te acceptă așa cum ești. Renunți la faimă și începi să te bazezi pe iubire/dragoste.

17. Îți vine mai ușor să auzi părerile altora sau criticile. În loc să presupui că cei care te critică, sau încearcă să te umilească, saufac o greșeală, accepți că poate ar fi o idee să iei câteva lucruri spuse, în considerație. Începi să vezi că poți asculta o critică și să supraviețuiești - fără să fii nevoit să-ți pui armura și să negi că a existat vreodată o problemă.

18 Zi de zi realizezi în ce măsură ai tendința să trăiești într-o apropiere prea mare de anumite probleme.

Îți amintești - din ce în ce mai mult - că trebuie să ieși din cercul vicios al propriilor ginduri negre și să obții o altă perspectivă asupra lucrurilor care durează. Faci mai multe plimbări în natură, s-ar putea să-ți procuri un animal de companie (ei nu se sperie ca noi) și apreciezi galaxiile îndepărtate de deasupra noastră, pe cerul nopții.

19 Cunoști mai bine modul in care trecutul distructiv îți influentează răspunsul tău la evenimente din prezent și înveți să compensezi distorsiunile care rezultă din aceasta. Accepți că, din cauza modului în care a trecut copilăria ta, ai o predispoziție să exagerezi în anumite domenii. Devii suspect de propriile impulsuri în jurul unor subiecte particulare. Îți dai seama, că uneori - nu este necesar să asculți primele tale impulsuri.

20. Când începi o prietenie, îți dai seama în principiu, că ceilalți nu doresc să cunoască veștile tale bune, dar mai mult să înțeleagă ceea ce te deranjează și te îngrijorează, astfel încât, la rândul lor, să se simtă mai puțin singuri cu durerile lor de inimă. Devii un prieten mai bun pentru că vezi, că ceea ce este cu adevărat prietenia, este o partajare a vulnerabilități.

School of Life și UncageX

 

Vadim Turcanu, autor, specialist in depasirea fricilor si crearea schimbarii

Vadim Turcanu

Vadim Turcanu, autor, specialist in depasirea fricilor si crearea schimbarii

Back to Blog